Ahir capvespre ha tingut lloc a Raixa la primera sessió de les jornades formatives adreçades als setze centres educatius que per primera vegada participen en aquest programa
El Cap de Servei de Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura, el director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas i el Gerent del Consorci Serra de Tramuntana Lluís Vallcaneras, varen inagurar ahir a la finca de Raixa (Bunyola) la primera sessió de les jornades formatives adreçades als setze centres educatius que per primera vegada participen en el programa “Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana”.
Aquestes jornades són organitzades pel Servei de Formació Permanent del Professorat, els centres de professorat (CEP) de Palma, Inca, Manacor i Calvià i el coordinador de la formació de cada centre educatiu participant.
En aquest sentit, cada coordinador s’encarrega de planificar, desenvolupar i avaluar les accions comunitàries i participatives, a més de les actuacions duites a terme a la Serra per així contribuir a la seva preservació a partir de la realització d’accions conjuntes que permeten preservar la seva biodiversitat i les seves tradicions.
Uns setanta professors, dels setze centres que s’incorporen enguany per primera vegada al programa han participat en aquesta jornada formativa que ha consistit en una ponència sobre la metodologia Aprenentatge Servei (ApS), a càrrec dels professors de l’IES Guillem Colom Casasnovas Cristina Celià, Gemma Serrano i Toni Pomar.
Després Maria Moll, tècnica del Consorci Serra de Tramuntana, va guiar una visita al Centre Serra de Tramuntana. La jornada va finalitzar amb la demostració dels tallers per part dels alumnes de l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller.
Programa “Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana”
Es tracta d’un programa d’experiència formativa que coordina el Servei de Formació Permanent del Professorat a través dels centres de professorat (CEP) de Palma, Inca, Manacor i Calvià. En aquest sentit set assessors organitzen la formació de 30 hores que té lloc a espais emblemàtics de la Serra de Tramuntana i amb què hi participen experts qualificats i de renom.
La metodologia ApS és una metodologia activa i participativa que combina processos d’aprenentatge i de servei en un sol projecte. Els infants treballen a partir de necessitats reals, fet que afavoreix l’establiment de xarxes comunitàries amb entitats i agents socials que comparteixen l’objectiu de millorar l’entorn. El programa és una oportunitat per descobrir la Serra de Tramuntana com un espai ple de recursos i valors històrics, patrimonials, culturals i naturals, per reforçar els sentiments de pertinença i per formar ciutadans actius i responsables amb el seu entorn.
Els centres adscrits han de desenvolupar els seu propi projecte al llarg d’aquest curs escolar i que sigui, alhora, un servei per a la Serra de Tramuntana, per la qual cosa han de coordinar-se amb entitats locals. La reflexió sobre les activitats duites a terme i la difusió dels resultats obtinguts són aspectes claus d’aquesta metodologia, que potencia el sentit de pertinença a la comunitat.
En paraules de Rafel Maura, “des del Servei de Formació Permanent del Professorat potenciarem programes formatius com aquest que permeten el nostre alumnat adquirir coneixements i alhora desenvolupar habilitats socials, emocionals i cíviques, tot plegat per a la conservació i millora del nostre entorn natural”.
La Conselleria d’Educació i Universitats, a través del Servei de Formació Permanent del Professorat i el Consell de Mallorca, mitjançant el Consorci Serra de Tramuntana, col·laboren en aquest programa que d’ençà de la seva posada en marxa ha permès la participació de més centres amb la implicació de més docents i alumnes, els quals han pogut actuar, conèixer i realitzar projectes, de cooperació participativa a la Serra de Tramuntana.
Gràcies al Consorci Serra de Tramuntana, els centres que participen en el programa poden sol·licitar una estada gratuïta en un refugi i visitar, també sense cost, el Centre Serra Tramuntana ubicat a Raixa.